32 bit sistemleri , bazen x86 veya x86-32 olarak adlandırılır, veriler 32 bit parçalar halinde çalışır. 64 bit sistemler veya x64 veya x86-64, verileri 64 bit parçalar halinde kullanır. Teorik olarak herhangi bir zamanda işlenebilen daha fazla veri, sistem daha hızlı çalışabilir.
64-bit sistemlerin sunduğu pratik bir avantaj, daha fazla miktarda RAM kullanılmasıdır . Günümüzde çoğu yeni bilgisayar sistemi, 64 bit mimariye dayalı yeni işlemciler ikullanıyor. Bu sistemlerin 64 bit işletim sistemlerini desteklediği aşikar olmakla birlikte, 32 bit işletim sistemleriyle de uyumludur. Bunun tersi doğru değildir, yani. 32 bit donanım 64 bit işletim sistemlerini destekleyemez.
Mimari ve Yazılım
32 bit ve 64 bit, bilgisayara gömülü bir işlemcinin verileri nasıl işlediğine atıfta bulunan terimlerdir . 32 bitlik bir mimari, aritmetik ve mantık biriminin (ALU) veya dijital devrenin 32 bit tamsayı aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştirmesini sağlar.
64 bit mimari için, Windows'un 64 bit sürümünün büyük miktarda RAM'i 32 bit sistemden daha iyi işlemesine olanak tanır. Ayrıca 64-bit bir sistem, veri kayıtları ve veri yolu ile tipik olarak adres kayıtları ile aynı boyutta olan 64-bit adres kayıtlarına sahiptir. Bu nedenle, 64 bit CPU ve ALU mimarileri, benzer değerlerde eşleşen kayıtlara ve adrese veya veri yollarına sahiptir.